Rendező: Eric Besnard
Szereplők: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe
Küszöbön a nagy francia forradalom. Pierre Manceron, a büszke és kiváló szakács egyre nehezebben tűri főúri gazdája szeszélyeit. Amikor egy alkalommal az alantasnak tartott (mert föld alatt termett) burgonyából készült ételt szolgál fel, elbocsátják. Az önbizalma romokban. Ekkor egy különös asszony jelentkezik nála, hogy ha valakitől, hát tőle szeretne tanulni. Az együttműködésből egy kisebb forradalom bontakozik ki – a konyhaművészetben. Ugyanis közösen éttermet nyitnak. Franciaországban az elsőt. De a vendéglátással nemcsak híveket, ellenségeket is toboroznak maguknak.
Aric Besnard író-rendező nem először készít filmet a gasztronómia, az ínyencség témakörében. A csodák ízlelése című alkotása (2015) nagy közönségsiker volt Európa-szerte. Új filmje történelmi korba repít a gasztronómia révén, nem csak a „demokratikus” burgonya forradalmát meséli el, hanem az étteremnek, mint a vendéglátás új formájának születését is. Bár egy kicsit csúsztat a dramaturgia kedvéért, amikor a forradalom idejére teszi az első étterem születését. Valójában az első étterem Franciaországban néhány évvel korábban, 1782-ben nyílt. Besnard tökéletesen ízesített, nevetéssel, könnyekkel és kalanddal gazdagon fűszerezett filmet készített.
A 12. Frankofón Filmfesztivál teljes programja >>
Jegyinformáció:
Normál jegy: 1.800 Ft.
A diák- és nyugdíjas- kedvezményes jegyár 1.200 Ft.
(A kedvezmény csak a pénztárban történő jegyváltáskor, a jogosultság igazolásával érvényesíthető.)
"A konyhaművészet dicsérete érzéki és regényes tálalásban." – Le Croix
Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.
© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató